Užijte si nejen Vánoce a Silvestr bez lepku

20.11.2015 11:15

Ke změně jídelníčku nás v životě může dovést touha po hezčím těle, aktuální moderní trendy ve stravování nebo onemocnění, které se dá léčit pouze změnou stravy. A to platí i pro bezlepkovou dietu. Jsou lidé, kteří jí drží dobrovolně a pak jsou tu Ti, pro které to je jediný lék na celiakii. Po vyřknutí této diagnózy většinou zavládnou obavy a stres z toho, jak zvládnout vařit bez lepku. Jedním z pomocníků, nejen pro ty začínající, je právě vydaná kniha Radky Vrzalové - Radčina kuchařka bez lepku. 

 

Radka Vrzalová: Radčina kuchařka bez lepku

 

 Začínáte žít bezlepkově a jste naprosto ztraceni v množství informací, které k vám plynou ze všech možných stran? Potřebujete poradit, jak začít? Pak právě tato kniha renomované české autorky Radky Vrzalové je pro vás ta pravá. Najdete zde rychlokurz bezlepkového vaření v domácích podmínkách pro začátečníky, poradí vám, jak se „bezlepkově chovat“, čeho si všímat při nakupování, co se dá a nedá sehnat v českých podmínkách a mnoho dalšího. A samozřejmě nebyla by to kuchařka, kdyby vám nepřinesla velké množství opravdu lahodných receptů. Pokud jste se snad domnívali, že bezlepková dieta znamená, že odteď se již dobře nenajíte, že vše už bude chutnat „divně“, tak vás autorka rozhodně vyvede z omylu. Budete velice překvapeni, jak dobře a chutně se najednou budete stravovat. Přejeme vám mnoho zábavy při vaření a mnoho nových bezlepkových gurmánských zážitků s Radčinou kuchařkou.

 

Kniha Radčina kuchařka bez lepku vyšla v říjnu 2015 v nakladatelství Grada.

312 stran, ISBN 978-80-247-5581-6, běžná cena: 369,00 Kč

 

Celiakie

Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění dětí i dospělých způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku neboli glutenu. Požití lepku vyvolává u postižených osob tvorbu protilátek a onemocnění se pak projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi v důsledku zánětlivého poškození střeva.

 

O autorce

Radka Vrzalová se hned na začátku své kuchařky představuje jako normální, možná trochu tvrdohlavá žena, kterou k bezlepkovému vaření dovedla diagnóza celiakie jejího dítěte v roce 2006. Každý lepkový recept nejen klasické české kuchyně je pro ni výzvou a své zkušenosti předává prostřednictvím kurzů vaření, ve facebookových skupinách a nyní i prostřednictvím své knihy, která vyšla v nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

 

Vánoce a Silvestr


Začnu z druhé strany. Silvestr – slané zobání najdete v kapitole slané krekry a sušenky, sladké si dáte maximálně „sobí“ muffiny nebo nějaký lehčí dezert, třeba pečené ovoce v jogurtu. Pomazánky typu česneková a jiné si uděláte sami a přikusovat můžete třeba čerstvý tmavý pivní silvestrovský chléb.

 

Receptů na cukroví je sice pár, ale jsou božské – opět vycházejí z  receptur po mé prababičce, z  jednoho lineckého můžete vykouzlit slepované, košíčky, kakaové či pomerančové. Marcipánové rohlíčky se sušenými meruňkami jsou malou ozvěnou Orientu. Za povšimnutí stojí kokosovo-banánové sušenky i bez vajíček a pro stejnou kombinaci nesnášenlivostí je určeno čirokové slepované cukroví „beze všeho“.

 

Recept na kynutou vánočku zde nenajdete, stačí použít kynuté těsto na mazanec nebo jakékoliv jiné z kapitoly sladké kynuté, přizdobit rozinkami v tuzemáku, sekanými mandlemi a kandovaným ovocem a upéct ve formě na vánočku. Chcete-li z pramenů – ano lze také, přidejte lžíci psyllia ke guarové moučce a zpevněte takto těsto. Chuťově bude stejně nejlepší z trochu řidšího těsta ve formě (bude vláčnější a vydrží mnohem déle).

 

Najdete zde lehký bramborový salát a typy na obalení ryb. Polévku děláme celerovou s  trochou exotiky, recept na ni jsem popsala v kapitole polévky.

 

A jablečný štrúdl (kapitola Pivní listové těsto, varianta II) zadělávaný šumivým vínem bude to pravé pro slavnostní tabuli.

 

Lískooříškové rohlíčky či šneci

Na těsto:
250 g vařených oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (typ B, C)
135 g čirokové hladké mouky + na podsypání
135 g bramborového škrobu + na podsypání
100 g tuku Stella
1 celé vejce
100 g cukru moučka a 1 cukr s pravou vanilkou
1 kávová lžička guarové moučky
½ bezlepkového prášku do pečiva
½ bezlepkového pudinkového
prášku s vanilkovou příchutí
1 polévková lžíce kůry z bio citrónu

 

Na oříškovou náplň:
170 g lískooříškové mouky
100 g moučkového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
1 polévková lžíce tuzemáku nebo oříškového likéru
250 ml sójového či rýžového mléka (může být i mandlové)
3 polévkové lžíce meruňkové marmelády
rozšlehané vejce na potření, drcené oříšky či mandle na ozdobu, cukr moučka na posypání + papír na pečení

 

Tyto rohlíčky můžete upéct na neděli nebo na Svatého Martina, to budete úplně in. Z těsta, které je pěkně tvárné, můžete vytvořit závin a z něho malé roládky či šnečky a získat tak báječné čajové vánoční pečivo.

 

1. Ze strouhaných brambor, mouky, guaru, škrobu, pudinku, cukrů, citronové kůry, prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce.

 

2. Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta. Po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou – pro plnění rohlíčků. Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně.

 

3. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tloušťku asi 1 cm (podsypáváme směsí čirokové mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky, vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme rohlíček.

 

4. Pokud budeme péct šnečky, vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na polovinu a od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky – vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený pečicím papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova 25 minut, rohlíčky 30 minut.

5. Plech s pečivem dáme po upečení vychladnout na mřížku a pocukrujeme. 

 

Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny.
 

Hodnocení pracující mámy

Autorky knihy jsem si poprvé všimla na facebooku ve skupině, kde se sdružují zejména pacienti s celiakií. Radka Vrzalová zde publikuje své nápady a radí těm méně zkušeným. Když jsem se poprvé dozvěděla, že se chystá vydat kuchařku, bála jsem se, že to bude publikace, která pro mne bude spíše obrázkovým katalogem dobrot, které sama nezvládnu, než opravdovou kuchařkou.

Mé obavy se nakonec ukázaly naprosto neopodstatněné. Její knihu jsem s radostí prolistovala a našla hned několik inspirací, které velice ráda zkusím. Těším se na bleskové knedlíky z mikrovlnky, bramborové langoše a o Velikonocích třeba na nekynutý mazanec. Kniha ale samozřejmě nabízí mnohem více receptů a většina fotografií přímo vybízí k zakousnutí.

Vážím si nakladatelství Grada, které vydalo již několik kuchařek pro bezlepkovou dietu. Tyto tituly patří k těm úspěšným, podle kterých radí vařit i lékaři. 

Pevně věřím, že i novinka Radky Vrzalové, bude mít úspěch - a to nejen u nově diagnostikovaných pacientů.   

 

Pokud máte v rodině pacienta s bezlepkovou dietou, případně dalšími přidruženými alergiemi, může být Radčina kuchařka bez lepku i zajímavým dárkem pod stromeček!

 

 

PS: Na obrázku je moje první dobrota dle Radčiny kuchařky a mám radost, všem doma chuntalo. Radko, díky! 

 

Bohumila

 

Zdroj informací a obrázku: nakladatelství Grada