Středomořský salát s těstovinami

11.02.2012 19:07

(Marco Mastrocinque) Skvělý recept od italského šéfkuchaře Marca Mastrocinque.

Středomořský salát s těstovinami je čerstvý pokrm připravený z prostých a lehkých ingrediencí, který můžete nachystat předem a uchovat v lednici i několik dní.

V létě více než kdy jindy dosahuje vůně bazalky a chuť rajčat svého vrcholu a stačí, spolu s čerstvou mozzarellou a chutným tuňákem, k ochucení tohoto čerstvého těstovinového salátu, aniž by ho činily těžkým.

 

Ingredience

  • 20 lístků čerstvé bazalky
  • 200 g mozzarelly
  • extrapanenský olivový olej, podle chuti
  • 40 g vypeckovaných černých oliv
  • 320 g farfalle (či jiné těstoviny)
  • 250 g rajčat
  • 200 g tuňáka v oleji
  • sůl, podle chuti
  • pepř (nebo čerstvá pálivá paprika) - na přání

 

Pracovní postup

  1. Uvařte těstoviny v hrnci s osolenou vařící vodou, omyjte a nakrájejte rajčátka na malé kousky (4 - 8 podle velikosti) a nakrájejte i černé olivy.
  2. Nechte okapat olej z tuňáka do mísy na salát, kam přidáte i rajčata a lístky bazalky natrhané v ruce. Dobře promíchejte, slijte těstoviny, až budou na skus, ještě je prolijte studenou vodou a nechte okapat, aby až je budete přidávat do salátu, byly studené.
  3. Poté přidáte do salátu černé olivy, kousky mozzarelly a kousky tuňáka, rozdrobeného vidličkou.
  4. Promíchejte a nechte hotový salát alespoň půl hodiny před servírováním dobře odležet, aby se chutě a vůně spojily.
  5. Na závěr zakápněte extrapanenským olivovým olejem.

 

Dobrou chuť. Marco

www.Tvujkuchar.cz