Sicilské pesto
(Marco Mastrocinque, www.tvujkuchar.cz)
Fusilli se sicilským pestem, které vám dnes předkládám, jsou výborným letním jídlem jednak díky použití čerstvých ingrediencí i proto, že se omáčka přichystá bez vaření. Omáčku můžete použít také pro přípravu studených těstovin.
Ingredience:
- 1-2 stroužky česneku
- velký svazek bazalky
- 1/2 lžíce extrapanenského olivového oleje
- 100 g strouhaného parmazánu
- 400 g domácích těstovin
- mletý pepř, podle chuti
- 50 g piniových oříšků
- 500 g zralých a tvrdých rajčat
- 150 g kravské ricotty
- sůl, podle chuti
Postup:
Přípravu domácích těstovin se sicilským pestem začněte očištěním a omytím rajčat, nakrájejte je pak na poloviny a poté, co jste odkrojili vnitřní bílou část blízko stopky, odstraňte semínka a nadbytečnou tekutinu pomocí lžíce.
Dejte je proto do nádoby nebo přímo do mixéru a přidejte ricottu a strouhaný parmazán.
Poté přidejte také umytou a osušenou bazalku, piniové oříšky, stroužek česneku a olej.
Chcete-li zachovat trochu konzistenci sicilského pesta, můžete použít ponorný mixér: bude to trvat o chvíli déle, ale získáte méně krémovitý efekt, s viditelnými kousky. Jako alternativu můžete všechno pomixovat v klasickém mixéru, pomalu, abyste mohli kontrolovat stupeň požadované krémovitosti.
Ochuťte pesto solí a pepřem, poté promíchejte získanou omáčkou s těstovinami, které jste mezitím uvařili al dente v osolené vodě. Servírujte těstoviny se sicilským pestem okamžitě a ozdobte pokrm několika lístky bazalky a celými piniovými oříšky.
Dobrou chuť přeje Marco
P.S. Včera jsem vyzkoušela (jen pro sebe, pro rodinu vařím jen prověřené recepty) a mohu vřele doporučit - i moje rodinka se této pochoutky brzy dočká. Katka Hav.