Sicilské pesto

01.08.2012 09:02

(Marco Mastrocinque, www.tvujkuchar.cz)

 

Fusilli se sicilským pestem, které vám dnes předkládám, jsou výborným letním jídlem jednak díky použití čerstvých ingrediencí i proto, že se omáčka přichystá  bez vaření. Omáčku můžete použít také pro přípravu studených těstovin.

Ingredience:

  • 1-2 stroužky česneku
  • velký svazek bazalky
  • 1/2 lžíce extrapanenského olivového oleje
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 400 g domácích těstovin
  • mletý pepř, podle chuti
  • 50 g piniových oříšků
  • 500 g zralých a tvrdých rajčat
  • 150 g kravské ricotty
  • sůl, podle chuti

 

Postup:

Přípravu domácích těstovin se sicilským pestem začněte očištěním a omytím rajčat, nakrájejte je pak na poloviny a poté, co jste odkrojili vnitřní bílou část blízko stopky, odstraňte semínka a nadbytečnou tekutinu pomocí lžíce.

Dejte je proto do nádoby nebo přímo do mixéru a přidejte ricottu a strouhaný parmazán.

Poté přidejte také umytou a osušenou bazalku, piniové oříšky, stroužek česneku a olej.

Chcete-li zachovat trochu konzistenci sicilského pesta, můžete použít ponorný mixér: bude to trvat o chvíli déle, ale získáte méně krémovitý efekt, s viditelnými kousky. Jako alternativu můžete všechno pomixovat v klasickém mixéru, pomalu, abyste mohli kontrolovat stupeň požadované krémovitosti.

Ochuťte pesto solí a pepřem, poté promíchejte získanou omáčkou s těstovinami, které jste mezitím uvařili al dente v osolené vodě. Servírujte těstoviny se sicilským pestem okamžitě a ozdobte pokrm několika lístky bazalky a celými piniovými oříšky.

Dobrou chuť přeje Marco

 

P.S. Včera jsem vyzkoušela (jen pro sebe, pro rodinu vařím jen prověřené recepty) a mohu vřele doporučit - i moje rodinka se této pochoutky brzy dočká. Katka Hav.