Recenze: Bezlepkové recepty pro děti - Susanne Weimer – Koschera
(Věra Studeničová)
V lednu letošního roku se na trhu objevila kniha Bezlepkové recepty pro děti z nakladatelství Grada, se kterou jsem se měla možnost seznámit. Její autorkou je maminka dcerky s doživotním autoimunitním onemocněním zvaným celiakie, která musela vyřešit stravování dcery a seznámit se s problematikou této nemoci vůbec.
V úvodu knihy nás autorka srozumitelnou a jednoduchou formou seznamuje s tím, co vlastně celiakie je a jak se projevuje. Poté popisuje svůj příběh, jak byla celiakie diagnostikována u dcerky a o častých přidružených onemocněních, v jejich případě cukrovka – diabetes mellitus.
Další část je nazvaná Jíst bez lepku. Jsou zde popsány obilniny, kterým je třeba se vyhnout. Ty jsou všeobecně známé, ale autorka upomíná i na lepek skrytý v přídatných látkách a také v lécích. Důležité je sledovat aktuální složení na každém výrobku!
Neméně zajímavou kapitolou je část V kuchyni. Ta je plná praktických rad, jak oddělit lepkové potraviny od bezlepkových, jak udržovat čisté pracovní plochy a vůbec kuchyň tak, aby nedošlo ke kontaminaci lepkem.
Vzhledem k tomu, že autorčina dcerka navštěvuje školku, bylo třeba vyřešit stravování i zde. Jak při běžném provozu, tak třeba na výletech se školkou.
V posledních kapitolách řeší návštěvy u přátel a hlavně jak zabezpečit stravu pro nemocné s celiakií na cestách.
Nejobsáhlejší část knihy je věnována nepřebernému množství receptů, tematicky rozdělených na snídaně, svačiny, předkrmy, hlavní jídla, zákusky a koláče, vánoční pečivo a narozeninové oslavy. Z receptů si vybere svůj oblíbený asi každý, je jich tu stovka. Zajímavé jsou regionální recepty - např. louhované preclíky. Za sebe bych uvítala u každého zveřejněného receptu obrázek. Spoustu receptů jsem vyzkoušela. Mezi naše nejoblíbenější patří výborný italský dezert Panna cotta.
Ukázka z knihy
Panna cotta
Chutná malým i velkým
Čas přípravy: 30 minut + 6 hodin v chladu
4 porce, 0.5 BE na porci
250 ml smetany, 20 g cukru, 1 vanilkový lusk, 1 1/2 plátku bílé želatiny, 500 g malin
- Smetanu s cukrem zahřejeme. Nařízneme vanilkový lusk a dřeň dáme do kastrolu s mlékem. Pomalu necháme 10 minut vařit.
- Želatinu namočíme na 10 minut a tekutinu vmícháme do smetany. Naplníme formičky a dáme na 6 hodin do chladu.
- Maliny na omáčku opereme, rozmixujeme a zahřejeme. Servírujeme teplé k vychlazené panna cotta.
Sama jsem maminkou dcerky, která má celiakii. Kniha se mi líbila, je stručná, ale zároveň výstižně formuluje základní věci, na které musíme pomyslet v souvislosti s touto diagnózou. Moc se mi líbila kapitola V kuchyni, kde jsem měla pocit, jako když autorka popisuje situaci přímo u nás doma. Je tam spousta praktických rad jak předejít kontaminaci lepkovými potravinami. S další částí ohledně pobytu v předškolním zařízení jsem se bohužel neztotožnila. Situace v naší školce byla hodně odlišná. V podstatě šlo o omezený pobyt, kdy dcera přicházela se svačinkou z domova a před obědem odcházela domů. Je moc hezké, že autorce vyšli pracovníci školky vstříc a snažili se jim v jejich nelehké situaci pomoci.
Knihu doporučuji zejména rodičům dětí s čerstvě diagnostikovanou celiakií. Zpestření jídelníčku a užitečné rady v ní však mohou nalézt již zkušení rodiče.
Weimer–Koschera Susanne: Bezlepkové recepty pro děti
Počet stran: 120
Formát: 150 x 190 mm
Doporučená cena: 249 Kč
ISBN: 978-80-247-4776-7
Knihu Bezlepkové recepty pro děti vydalo nakladatelství Grada.