Jak nenápadně zařadit luštěniny do jídelníčku

08.12.2017 13:33

Luštěniny patří mezi nutričně zajímavé potraviny. Z dlouhodobého hlediska však nejsou v jídelníčku příliš oblíbené. Chcete-li je nenapádně zařadit do jídelníčku celé rodiny vyzkoušejte redakcí ozkoušený recept na dort.

 

Luštěniny i přes vysoký obsah vlákniny a bílkovin, nízký obsah tuků a zajímavý obsah vitaminů skupiny B jsou nepříliš oblíbené zejména pro jejich nepříliš atraktivní chuť, nutnost namáčení a delší přípravu, která je nutná, aby byly dobře stravitelné.

 

Většina z nás si luštěniny v jídelníčku vybavuje pouze jako hrachovou nebo čočkovou kaši či polévku. Přitom tuto přirozeně bezlepkovou surovinu lze použít i jako základ pro přípravu sladkého pokrmu.

 

Fazolový dort

 

Suroviny na korpus:

300 g bílých fazolí

4 vajíčka

180 g cukru

citrónová kůra

vanilkový cukr

80 g mletých mandlí nebo ořechů

 

Suroviny na krém:

1 vanilkový pudink

250 ml mléka

2 tvarohy

75 g čokolády na vaření

 

Příprava korpusu

 

Fazole uvařte dle návodu do měkka a polisujte nebo rozmixujte mixérem na kaši.

 

Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkové pěně nejprve vmíchejte hmotu z fazolí, mandle nebo ořechy a na závěr jemně vmíchejte sníh z bílků.

 

Těsto nalijte do vymazané formy a pečte při 160°C do zrůžovění (cca 45 minut). Respektujte zkušenosti s vlastní troubou.

 

Příprava krému

 

Pudinkový prášek rozmíchejte v cca 75 ml mléka. V hrnci přiveďte k varu zbytek mléka (cca 175 ml) společně s čokoládou na vaření. Dobře rozmíchanou směs pudinku vlijeme do vroucího mléka a vaříme cca 2 minuty (případně se řiďte návodem na pudinku, pozor – pudink připravte z polovičního množství mléka). Vzniklou tužší hmotu nechte vychladit. Následně k ní mixérem vmíchejte dva tvarohy (dobře se pracuje s vaničkovými). V případě, že máte rádi sladší krém, je možné ho dle chuti přisladit.

 

 

Dle typu použité formy korpus buď prokrojíte nebo překrojíte. Namažete krémem.

 

Dort lze potáhnout marcipánem nebo polít čokoládovou polevou, dle účelu nebo chuti konzumentů.

 

 

Ozkoušejte náš recept a dejte vědět, jak Vám chutnalo! Budeme rádi i za Vaše recepty na netradiční pokrmy z luštěnin.

Netradiční recepty s luštěninami

Datum: 09.12.2017

Vložil: Petra H.

Titulek: Čočkové brownies (ze stránek Tesco)

Přísady
3 hrnky vařené černé čočky
2 hrnky čokoládových lupínků
½ hrnky neslazené jablečné šťávy (moštu)
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky pravého kakaa
½ lžičky soli
1 hrnek sekaných vlašských ořechů

POSTUP
krok 1.Předehřejte troubu na 180°C.
krok 2.Čočku, čokoládové lupínky, jablečnou šťávu, vajíčka a vanilkový extrakt rozmixujte.
krok 3.Přidejte kakao a sůl a vmíchejte do směsi.
krok 4.Na závěr přidejte i nasekané oříšky a promíchejte se zbytkem směsi.
krok 5.Plech vyložte pečicím papírem a vzniklé těsto na něj rovnoměrně rozprostřete.
krok 6.Pečte asi 30 – 35 minut. Před krájením nechte vychladnout.
krok 7.Vršek můžete ozdobit oříšky a zakápnout javorovým sirupem.

Zdroj: https://itesco.cz/sezony/vanoce/kniha/recepty/cukrovi/cockove-brownies/

Přidat nový příspěvek