Přísady
3 hrnky vařené černé čočky
2 hrnky čokoládových lupínků
½ hrnky neslazené jablečné šťávy (moštu)
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky pravého kakaa
½ lžičky soli
1 hrnek sekaných vlašských ořechů
POSTUP
krok 1.Předehřejte troubu na 180°C.
krok 2.Čočku, čokoládové lupínky, jablečnou šťávu, vajíčka a vanilkový extrakt rozmixujte.
krok 3.Přidejte kakao a sůl a vmíchejte do směsi.
krok 4.Na závěr přidejte i nasekané oříšky a promíchejte se zbytkem směsi.
krok 5.Plech vyložte pečicím papírem a vzniklé těsto na něj rovnoměrně rozprostřete.
krok 6.Pečte asi 30 – 35 minut. Před krájením nechte vychladnout.
krok 7.Vršek můžete ozdobit oříšky a zakápnout javorovým sirupem.
Zdroj: https://itesco.cz/sezony/vanoce/kniha/recepty/cukrovi/cockove-brownies/
Jak nenápadně zařadit luštěniny do jídelníčku
Luštěniny patří mezi nutričně zajímavé potraviny. Z dlouhodobého hlediska však nejsou v jídelníčku příliš oblíbené. Chcete-li je nenapádně zařadit do jídelníčku celé rodiny vyzkoušejte redakcí ozkoušený recept na dort.
Luštěniny i přes vysoký obsah vlákniny a bílkovin, nízký obsah tuků a zajímavý obsah vitaminů skupiny B jsou nepříliš oblíbené zejména pro jejich nepříliš atraktivní chuť, nutnost namáčení a delší přípravu, která je nutná, aby byly dobře stravitelné.
Většina z nás si luštěniny v jídelníčku vybavuje pouze jako hrachovou nebo čočkovou kaši či polévku. Přitom tuto přirozeně bezlepkovou surovinu lze použít i jako základ pro přípravu sladkého pokrmu.
Fazolový dort
Suroviny na korpus:
300 g bílých fazolí
4 vajíčka
180 g cukru
citrónová kůra
vanilkový cukr
80 g mletých mandlí nebo ořechů
Suroviny na krém:
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
2 tvarohy
75 g čokolády na vaření
Příprava korpusu
Fazole uvařte dle návodu do měkka a polisujte nebo rozmixujte mixérem na kaši.
Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkové pěně nejprve vmíchejte hmotu z fazolí, mandle nebo ořechy a na závěr jemně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto nalijte do vymazané formy a pečte při 160°C do zrůžovění (cca 45 minut). Respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Příprava krému
Pudinkový prášek rozmíchejte v cca 75 ml mléka. V hrnci přiveďte k varu zbytek mléka (cca 175 ml) společně s čokoládou na vaření. Dobře rozmíchanou směs pudinku vlijeme do vroucího mléka a vaříme cca 2 minuty (případně se řiďte návodem na pudinku, pozor – pudink připravte z polovičního množství mléka). Vzniklou tužší hmotu nechte vychladit. Následně k ní mixérem vmíchejte dva tvarohy (dobře se pracuje s vaničkovými). V případě, že máte rádi sladší krém, je možné ho dle chuti přisladit.
Dle typu použité formy korpus buď prokrojíte nebo překrojíte. Namažete krémem.
Dort lze potáhnout marcipánem nebo polít čokoládovou polevou, dle účelu nebo chuti konzumentů.
Ozkoušejte náš recept a dejte vědět, jak Vám chutnalo! Budeme rádi i za Vaše recepty na netradiční pokrmy z luštěnin.
Netradiční recepty s luštěninami
Datum: 09.12.2017