Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou

16.06.2016 09:19

 

Vyzkoušejte jeden z receptů kuchařů BOSCH FRESH FESTIVALU.

 

Ingredience:

 2 jarní cibulky

1 velká brambora

1 lžíce másla

1 l vody nebo zeleninového vývaru

sůl

špetka muškátového oříšku

čerstvě mletý pepř

450 g mraženého hrášku

200 ml smetany na šlehání

4 snítky máty na ozdobu

 

Na krutony:

4 plátky veky (bagety)

1 lžička mleté skořice

špetka mletého chilli

 

Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte (třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte. Pečivo nakrájejte na kostičky. V pánvi rozhřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.

Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.

 

BOSCH FRESH FESTIVAL

Největší kulinářský festival, který si v Brně a Plzni nenechalo ujít téměř 50 tisíc návštěvníků, láká nejen na výbornou gastronomii, ale každý rok přináší účastníkům také velkou inspiraci. Nejenom tradiční pokrmy, ale také hmyzí nebo extrémní kuchyně zaznamenává stále větší úspěch. Kuchaři, kteří na festivalech vaří pro diváky nebo přímo s nimi, představují recepty na lahůdky, o které je nejen na Bosch Fresh Festivalu velký zájem.

 

Termíny dalších festivalů:

Pardubice:       18. až 19. června 2016

Praha:             25. až 26. června 2016

 

Více info na webu www.freshfestival.cz.

2 jarní cibulky
 
1 velká brambora
 
1 lžíce másla
 
1 l vody nebo zeleninového vývaru
 
sůl
 
špetka muškátového oříšku
 
čerstvě mletý pepř
 
450 g mraženého hrášku
 
200 ml smetany na šlehání
 
4 snítky máty na ozdobu
 
Na krutony:
 
4 plátky veky (bagety)
 
1 lžička mleté skořice
 
špetka mletého chilli
 
1 lžíce másla